ΥΛΙΚΑ
500γρ σουσάμι
600γρ μέλι
50γρ ζάχαρη
1 φλυτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα
1 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
Σε ένα μεγάλο τηγάνι καβουρντίζουμε το σουσάμι, μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα όμορφο πορτοκαλί χρώμα. Το βγάζουμε απο την κουζίνα και προσθέτουμε τα 2 φλυτζάνια (αμύγδαλο και καρύδι).
Βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη να βράσουν σε ένα βαθύ κατσαρολάκι. Γρήγορα το μίγμα αρχίζει και βράζει ενώ γεμίζει αφρούς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά, ενώ καλύτερα να μην ανακατεύουμε γιατί οι αφροί φουσκώνουν περισσότερο! Μετά από λίγα λεπτά βρασμού, κάνουμε το εξής για να δούμε αν το μίγμα μας είναι έτοιμο: σε ένα ποτήρι νερό ρίχνουμε με ένα κουταλάκι σταγόνες απο το μίγμα μας. Οι σταγόνες πρέπει να σχηματίζουν μικρά μπαλάκια που δεν διαλύονται στο νερό. Τότε το μίγμα είναι έτοιμο. Αν όμως διαλύονται στο νερό, το μίγμα πρέπει να βράσει ακόμα.
Σημείωση: μέσα στο μίγμα μπορούμε από την αρχή να προσθέσουμε τη φλούδα ενός πορτοκαλιού (το οποίο έχουμε πρώτα πλύνει) την οποία θα αφαιρέσουμε μόλις το μίγμα είναι έτοιμο.
Όταν δούμε οτι το σιρόπι μας είναι έτοιμο, βγάζουμε απο τη φωτιά και το ρίχνουμε στο τηγάνι με το σουσάμι. Ανακατεύουμε γρήγορα και καλά και ρίχνουμε το υλικό σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε απλώσει λαδόκολλα, την οποία έχουμε πασαλείψει με ανθόνερο, ή λάδι.
Βρέχουμε τα χέρια μας και απλώνουμε καλά στο ταψί το υλικό μας, και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι από πάνω. Το αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο, και κόβουμε με μαχαίρι στα σχήματα που θέλουμε. Μετά από 2 ώρες που θα έχει κρυώσει τελείως μπορούμε να τοποθετήσουμε τα κομμάτια σε λαδόκολα.
500γρ σουσάμι
600γρ μέλι
50γρ ζάχαρη
1 φλυτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα
1 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
Σε ένα μεγάλο τηγάνι καβουρντίζουμε το σουσάμι, μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα όμορφο πορτοκαλί χρώμα. Το βγάζουμε απο την κουζίνα και προσθέτουμε τα 2 φλυτζάνια (αμύγδαλο και καρύδι).
Βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη να βράσουν σε ένα βαθύ κατσαρολάκι. Γρήγορα το μίγμα αρχίζει και βράζει ενώ γεμίζει αφρούς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά, ενώ καλύτερα να μην ανακατεύουμε γιατί οι αφροί φουσκώνουν περισσότερο! Μετά από λίγα λεπτά βρασμού, κάνουμε το εξής για να δούμε αν το μίγμα μας είναι έτοιμο: σε ένα ποτήρι νερό ρίχνουμε με ένα κουταλάκι σταγόνες απο το μίγμα μας. Οι σταγόνες πρέπει να σχηματίζουν μικρά μπαλάκια που δεν διαλύονται στο νερό. Τότε το μίγμα είναι έτοιμο. Αν όμως διαλύονται στο νερό, το μίγμα πρέπει να βράσει ακόμα.
Σημείωση: μέσα στο μίγμα μπορούμε από την αρχή να προσθέσουμε τη φλούδα ενός πορτοκαλιού (το οποίο έχουμε πρώτα πλύνει) την οποία θα αφαιρέσουμε μόλις το μίγμα είναι έτοιμο.
Όταν δούμε οτι το σιρόπι μας είναι έτοιμο, βγάζουμε απο τη φωτιά και το ρίχνουμε στο τηγάνι με το σουσάμι. Ανακατεύουμε γρήγορα και καλά και ρίχνουμε το υλικό σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε απλώσει λαδόκολλα, την οποία έχουμε πασαλείψει με ανθόνερο, ή λάδι.
Βρέχουμε τα χέρια μας και απλώνουμε καλά στο ταψί το υλικό μας, και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι από πάνω. Το αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο, και κόβουμε με μαχαίρι στα σχήματα που θέλουμε. Μετά από 2 ώρες που θα έχει κρυώσει τελείως μπορούμε να τοποθετήσουμε τα κομμάτια σε λαδόκολα.