ΥΛΙΚΑ
1 αρνί 8-10 κιλών
αλάτι
πιπέρι
3-4 λεμόνια
ρίγανη
1 σούβλα με διχάλα
15 κιλά κάρβουνα
προσάναμα
ειδικές βίδες σχήματος Π για το δέσιμο της ραχοκοκαλιάς
σύρμα
σπάγγο για το δέσιμο
σακοράφα για το ράψιμο της κοιλιάς
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
Η σωστή προετοιμασία και το σούβλισμα του αρνιού πρέπει να γίνουν την προηγούμενη ημέρα και όχι φυσικά την ίδια ημέρα που θα το ψήσουμε.
Πλύσιμο
Η πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε πολύ καλά το αρνί, ειδικά στο εσωτερικό μέρος. Αφαιρούμε την συκωταριά (αν δεν το έχει κάνει ήδη ο κρεοπώλης) και πλένουμε όλα τα ίχνη αίματος, αλλά και κάθε ίχνος από στομαχικά υγρά του αρνιού.
Το πλύσιμο θέλει προσοχή, επειδή ειδικά στο κάτω μέρος της κοιλιάς του αρνιου μαζεύονται ακαθαρσίες που αν δεν τις ξεπλύνουμε θα αλλοιώσουν την γεύση και οσμή του ψημένου αρνιού!
Σούβλισμα
Μόλις στεγνώσει λίγο το εσωτερικό του αρνιού, το περνάμε στη σούβλα ως εξής: Περνάμε την σούβλα από το πίσω μέρος του αρνιού (κάτω από την ουρά) προς τα εμπρός, προσέχοντας η σούβλα να βρίσκεται παράλληλα στη σπονδυλική του στήλη. Η άκρη της σούβλας πρέπει να βγει κάτω από τον λαιμό του αρνιού.
Βάζουμε δύναμη και τρυπάμε με την άκρη της σούβλας το κεφάλι ώστε να σφηνώσει παιρνώντας μέσα από αυτό - αν δεν μπορέσουμε, πρέπει να δέσουμε σφιχτά με σπάγγο το λαιμό του αρνιού πάνω στη σούβλα ώστε να μην μετακινείται καθόλου.
Στη συνέχεια, σφηνώνουμε καλα τη "διχάλα" (το ειδικό διχαλωτό σουβλί στο πίσω μέρος της σούβλας) πάνω στα πίσω μπούτια του αρνιού. Για σιγουριά, δένουμε τα πίσω μπούτια και με σπάγγο πάνω στη διχάλα.
Στη συνέχεια, παίρνουμε σπάγγο και δένουμε και τα μπροστινά πόδια πάνω στον λαιμό (παράλληλα με αυτόν).
Για να μην μετακινείται το αρνί, καθώς γυρνάει η σούβλα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δύο ειδικές βίδες (σε σχήμα Π) με τις οποίες τρυπάμε τη ράχη του αρνιού ώστε να εφαρμόσουν πάνω στη σπονδυλική του στήλη. Κατόπιν τις βιδώνουμε σφιχτά από μέσα με τα ειδικά παξιμάδια. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουμε το πιο σημαντικό: ότι το αρνί θα γυρνάει συνέχεια μαζί με τη σούβλα.
1 αρνί 8-10 κιλών
αλάτι
πιπέρι
3-4 λεμόνια
ρίγανη
1 σούβλα με διχάλα
15 κιλά κάρβουνα
προσάναμα
ειδικές βίδες σχήματος Π για το δέσιμο της ραχοκοκαλιάς
σύρμα
σπάγγο για το δέσιμο
σακοράφα για το ράψιμο της κοιλιάς
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
Η σωστή προετοιμασία και το σούβλισμα του αρνιού πρέπει να γίνουν την προηγούμενη ημέρα και όχι φυσικά την ίδια ημέρα που θα το ψήσουμε.
Πλύσιμο
Η πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε πολύ καλά το αρνί, ειδικά στο εσωτερικό μέρος. Αφαιρούμε την συκωταριά (αν δεν το έχει κάνει ήδη ο κρεοπώλης) και πλένουμε όλα τα ίχνη αίματος, αλλά και κάθε ίχνος από στομαχικά υγρά του αρνιού.
Το πλύσιμο θέλει προσοχή, επειδή ειδικά στο κάτω μέρος της κοιλιάς του αρνιου μαζεύονται ακαθαρσίες που αν δεν τις ξεπλύνουμε θα αλλοιώσουν την γεύση και οσμή του ψημένου αρνιού!
Σούβλισμα
Μόλις στεγνώσει λίγο το εσωτερικό του αρνιού, το περνάμε στη σούβλα ως εξής: Περνάμε την σούβλα από το πίσω μέρος του αρνιού (κάτω από την ουρά) προς τα εμπρός, προσέχοντας η σούβλα να βρίσκεται παράλληλα στη σπονδυλική του στήλη. Η άκρη της σούβλας πρέπει να βγει κάτω από τον λαιμό του αρνιού.
Βάζουμε δύναμη και τρυπάμε με την άκρη της σούβλας το κεφάλι ώστε να σφηνώσει παιρνώντας μέσα από αυτό - αν δεν μπορέσουμε, πρέπει να δέσουμε σφιχτά με σπάγγο το λαιμό του αρνιού πάνω στη σούβλα ώστε να μην μετακινείται καθόλου.
Στη συνέχεια, σφηνώνουμε καλα τη "διχάλα" (το ειδικό διχαλωτό σουβλί στο πίσω μέρος της σούβλας) πάνω στα πίσω μπούτια του αρνιού. Για σιγουριά, δένουμε τα πίσω μπούτια και με σπάγγο πάνω στη διχάλα.
Στη συνέχεια, παίρνουμε σπάγγο και δένουμε και τα μπροστινά πόδια πάνω στον λαιμό (παράλληλα με αυτόν).
Για να μην μετακινείται το αρνί, καθώς γυρνάει η σούβλα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δύο ειδικές βίδες (σε σχήμα Π) με τις οποίες τρυπάμε τη ράχη του αρνιού ώστε να εφαρμόσουν πάνω στη σπονδυλική του στήλη. Κατόπιν τις βιδώνουμε σφιχτά από μέσα με τα ειδικά παξιμάδια. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουμε το πιο σημαντικό: ότι το αρνί θα γυρνάει συνέχεια μαζί με τη σούβλα.