ΥΛΙΚΑ
2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
4 φλυτζάνια σιμιγδάλι
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
Μισό φλυτζάνι ζάχαρη
δυόμιση κούπες μέλι
2 κουτάλια κανέλα
2 κουτάλια γαρύφαλλο
Ενάμιση φλυτζάνι αλεύρι
2 κουταλάκια σόδα
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
200 γραμμάρια τριμμένα καρύδια
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι μας σε μια λεκάνη ενώ παράλληλα ζεσταίνουμε λίγο το λάδι σε ένα κατσαρολάκι.
Ρίχνουμε το λάδι, όχι καυτό, μέσα στην λεκάνη και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού, το κονιάκ, μία κούπα μέλι, μισό φλυτζάνι ζάχαρη, τα δύο κουταλάκια γαρύφαλλο και τα δύο κουταλάκια κανέλα,
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα (εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε μπέικιν πάουντερ), και το προσθέτουμε στα προηγούμενα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας (μπορούμε και στο μίξερ), μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά σε μια μαλακή ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μελομακάρονα, ότι σχήματος θέλουμε, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά , μέχρι να πάρουν χρώμα. Για να μην κολλήσουν, βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψί μας και από πάνω τα μελομακαρονα...
Λίγο πριν βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Δηλαδή, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το υπόλοιπο μέλι και ένα ποτήρι νερό και βράζουμε μέχρι να λιώσει όλο το μέλι.
Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βάζουμε σε μια πιατέλα για να κρυώσουν λίγο, και έπειτα τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι. Τα αφήνουμε μερικά λεπτά, γυρνώντας τα, μέχρι να ρουφήξουν σιρόπι και στην συνέχεια τα βγάζουμε με μια σουρωτή κουτάλα και τα τοποθετούμε στην πιατέλα τους.
Τέλος, ρίχνουμε πάνω από τα μελομακάρονα τα τριμμένα καρύδια, και αν θέλουμε και λίγη κανέλα αφού την ανακατέψουμε με τα καρύδια.
2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
4 φλυτζάνια σιμιγδάλι
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
Μισό φλυτζάνι ζάχαρη
δυόμιση κούπες μέλι
2 κουτάλια κανέλα
2 κουτάλια γαρύφαλλο
Ενάμιση φλυτζάνι αλεύρι
2 κουταλάκια σόδα
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
200 γραμμάρια τριμμένα καρύδια
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι μας σε μια λεκάνη ενώ παράλληλα ζεσταίνουμε λίγο το λάδι σε ένα κατσαρολάκι.
Ρίχνουμε το λάδι, όχι καυτό, μέσα στην λεκάνη και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού, το κονιάκ, μία κούπα μέλι, μισό φλυτζάνι ζάχαρη, τα δύο κουταλάκια γαρύφαλλο και τα δύο κουταλάκια κανέλα,
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα (εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε μπέικιν πάουντερ), και το προσθέτουμε στα προηγούμενα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας (μπορούμε και στο μίξερ), μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά σε μια μαλακή ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μελομακάρονα, ότι σχήματος θέλουμε, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά , μέχρι να πάρουν χρώμα. Για να μην κολλήσουν, βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψί μας και από πάνω τα μελομακαρονα...
Λίγο πριν βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Δηλαδή, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το υπόλοιπο μέλι και ένα ποτήρι νερό και βράζουμε μέχρι να λιώσει όλο το μέλι.
Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βάζουμε σε μια πιατέλα για να κρυώσουν λίγο, και έπειτα τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι. Τα αφήνουμε μερικά λεπτά, γυρνώντας τα, μέχρι να ρουφήξουν σιρόπι και στην συνέχεια τα βγάζουμε με μια σουρωτή κουτάλα και τα τοποθετούμε στην πιατέλα τους.
Τέλος, ρίχνουμε πάνω από τα μελομακάρονα τα τριμμένα καρύδια, και αν θέλουμε και λίγη κανέλα αφού την ανακατέψουμε με τα καρύδια.