ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
3 φρέσκες ντομάτες
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
δυόσμος
βασιλικός
2 φύλλα δάφνης
1 κιλό πατάτες
1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
1 κιλό κολοκύθια
300 γρ. τυρί τριμμένο
1 κιλό γάλα φρέσκο
3 κουταλιές αλεύρι
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
1/2 λίτρο σπορέλαιο για τηγάνι
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
Ψιλοκόβουμε τις φρέσκες ντομάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τον κιμά, με τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το δυόσμο, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι, και τα δύο φύλλα δάφνης. Δεν χρειάζεται ελαιόλαδο, θα βγάλει ζουμί μόνο του. Το αφήνουμε να πιει το ζουμί του σε χαμηλή φωτιά, και στο τέλος βγάζουμε τα φύλλα της δάφνης!
Παράλληλα, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια, τα κόβουμε σε μεγαλούτσικες φέτες και τα τηγανίζουμε στο τηγάνι με το σπορέλαιο.
Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί, στρώνουμε τις τηγανισμένες πατάτες, ρίχνουμε από πάνω λίγο τριμμένο τυρί, και από πάνω βάζουμε λίγο κιμά. Πάνω από αυτά, βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες, ξανα ρίχνουμε τυρί και από πάνω βάζουμε πάλι μία στρώση κιμά. Μετά πάλι, βάζουμε μια στρώση κολοκυθάκια, τυρί τριμμένο και στο τέλος κιμά, αν έχει περισσέψει.
Τώρα φτιάχνουμε την μπεσαμέλ:
Παίρνουμε μια κατσαρόλα, και ρίχνουμε μέσα το γάλα, το αλεύρι, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να πήζει. Τώρα, παίρνουμε ένα μπολ με τριμμένο τυρί και, αφού έχει πήξει λίγο η μπεσαμέλ, ρίχνουμε μέσα και το τυρί και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τέλος, χτυπάμε τα δύο αβγά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.
Είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Με μία κουτάλα, περιχύνουμε την μπεσαμέλ στο ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα ή, ανάλογα με το φούρνο μας, μέχρι να δούμε ότι η μπεσαμέλ έχει ροδίσει.
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
3 φρέσκες ντομάτες
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
δυόσμος
βασιλικός
2 φύλλα δάφνης
1 κιλό πατάτες
1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
1 κιλό κολοκύθια
300 γρ. τυρί τριμμένο
1 κιλό γάλα φρέσκο
3 κουταλιές αλεύρι
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
1/2 λίτρο σπορέλαιο για τηγάνι
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
Ψιλοκόβουμε τις φρέσκες ντομάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τον κιμά, με τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το δυόσμο, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι, και τα δύο φύλλα δάφνης. Δεν χρειάζεται ελαιόλαδο, θα βγάλει ζουμί μόνο του. Το αφήνουμε να πιει το ζουμί του σε χαμηλή φωτιά, και στο τέλος βγάζουμε τα φύλλα της δάφνης!
Παράλληλα, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια, τα κόβουμε σε μεγαλούτσικες φέτες και τα τηγανίζουμε στο τηγάνι με το σπορέλαιο.
Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί, στρώνουμε τις τηγανισμένες πατάτες, ρίχνουμε από πάνω λίγο τριμμένο τυρί, και από πάνω βάζουμε λίγο κιμά. Πάνω από αυτά, βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες, ξανα ρίχνουμε τυρί και από πάνω βάζουμε πάλι μία στρώση κιμά. Μετά πάλι, βάζουμε μια στρώση κολοκυθάκια, τυρί τριμμένο και στο τέλος κιμά, αν έχει περισσέψει.
Τώρα φτιάχνουμε την μπεσαμέλ:
Παίρνουμε μια κατσαρόλα, και ρίχνουμε μέσα το γάλα, το αλεύρι, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να πήζει. Τώρα, παίρνουμε ένα μπολ με τριμμένο τυρί και, αφού έχει πήξει λίγο η μπεσαμέλ, ρίχνουμε μέσα και το τυρί και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τέλος, χτυπάμε τα δύο αβγά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.
Είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Με μία κουτάλα, περιχύνουμε την μπεσαμέλ στο ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα ή, ανάλογα με το φούρνο μας, μέχρι να δούμε ότι η μπεσαμέλ έχει ροδίσει.