ΥΛΙΚΑ
πορτοκάλια
1 πορτοκάλι
80 γρ. ζάχαρη
80 γρ. νερό
μήλα
6 μήλα
100 γρ. ζάχαρη
καραμέλα
150 γρ. ζάχαρη
50 γρ. νερό
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
1. Καθαρίζουμε, από πάνω προς τα κάτω, το πορτοκάλι με το ειδικό εργαλείο που καθαρίζουμε τα φασολάκια.
2. Κόβουμε τις φλούδες σαν σπιρτόξυλα.
3. Τις ζεματάμε σε βραστό νερό, τις περνάμε σε κρύο νερό και τις ζεματάμε ξανά.
4. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις φλούδες με το νερό και τη ζάχαρη και μόλις πάρουν βράση τις κατεβάζουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε λίγο παγωμένο νερό μέχρι να κρυώσει.
5. Σουρώνουμε τις φλούδες από το σιρόπι και τις αφήνουμε να ξεραθούν πάνω σε μία σίτα.
6. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα 2 και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κόβουμε σε λεπτές οριζόντιες φέτες.
7. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνει μία σκούρα καραμέλα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε την κατσαρόλα σε παγωμένο νερό να χλιάνει.
8. Σε μία μεταλλική φόρμα διαμέτρου 10 εκ. και ύψους 10 εκ. απλώνουμε την καραμέλα όσο ακόμα είναι χλιαρή και αρκετά πηχτή, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματά της.
9. Τοποθετούμε τις φέτες του μήλου ώστε η μία να πατάει ελαφρά στην άλλη.
10. Πασπαλίζουμε κάθε στρώση από μήλα με λίγη ζάχαρη από τα 100 γρ. ζάχαρης και ρίχνουμε μερικές φλούδες πορτοκαλιού. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μήλα. Φροντίζουμε, σε κάθε στρώση, η φορά των μήλων να είναι διαφορετική.
11. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C12. Τοποθετούμε το γλυκό σε μπεν-μαρί (μεγάλο ταψί με νερό και βάζουμε μέσα τη φόρμα μας) και ψήνουμε για 7 ώρες (ελέγχουμε το ύψος του νερού).
Αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ημέρα. Ξεφορμάρουμε το γλυκό σε πιατέλα. Το συνοδεύουμε με κρέμα γάλακτος.